kreko groep logo

Zoals ik al vertelde, werk ik er inmiddels 48 jaar. Dat is een hele tijd en ik kan u zeggen dat er ook heel veel veranderd is in die voorbij gegane jaren. Om u een indruk te geven van die veranderingen zal ik u in het kort de geschiedenis van ons bedrijf vertellen.

Het begin in 's Gravendeel

Het begon allemaal met leveren aan bedrijven en instellingen van o.a. verse ballen gehakt en o.a. zure leverworst (toen nog populair) door de heer Piet Krete, die dit naast zijn baan als drukker er zo maar even bij deed. Ook werd er begonnen, dat was rond 1965, met het voorbakken van friet. Gewoon nog met de hand in een grote frituur, waarna het op metalen roosters werd gegooid om het te laten afkoelen. Dit alles in een boerenschuur van boer Kant in 's Gravendeel.

Dat was op een gegeven moment niet meer aan te werken met de hand, dus werd er uitgekeken naar een pand waar dan semi-automatisch friet geproduceerd kon worden.

 

patat frites

Krete-Krokant in Zwijndrecht

Die ruimte werd gevonden in Zwijndrecht aan de Anth. van Leeuwenhoekstraat. Daar werd een lange oven geplaatst van zo'n 15 meter met een lopende band erin zodat er een echte automatische frietlijn was ontstaan waar ongeveer 1000 kilo friet per uur werd geproduceerd. Er moest natuurlijk ook nog een naam op dak, dit werd uiteindelijk "Krete-Krokant", een samenvoeging van de naam Kreté en Kant van de boer waar mee werd samengewerkt. De samenwerking heeft niet lang geduurd maar de naam heeft toch nog redelijk lang bestaan. Dat was dan ook de periode (1968) dat ik in dienst kwam. Heerlijk zo'n bedrijf in opbouw. Natuurlijk werd er niet alleen voorgebakken friet gemaakt, maar de groothandel in horeca-benodigdheden werd ook uitgebreid. Er werd toen door de oudste zoon van Piet Krete, Sjaak Krete, een wijk onderhouden in Brabant, in en rond 's Hertogenbosch. Ook de een na oudste zoon, Joop, kreeg een eigen wijk, namelijk Gelderland. En hier rond Zwijndrecht, door ons de Polder genoemd, werd steeds actiever gepionierd. Ik had het voorrecht om hier mijn eigen wijkie te hebben toen ik goed en wel m'n groot rijbewijs had. Vanaf mijn achtiende dus.

volgende